Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 12 juni 2019

Gemeenteraad Amsterdam verplicht woningcorporaties daken te benutten voor zonnepanelen

Een aangenomen motie van de gemeenteraad van Amsterdam moet ertoe leiden dat woningcorporaties in de hoofdstad verplicht worden om óf zonnepanelen óf groen op de daken te plaatsen.

D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig over de motie: ‘In Amsterdam ligt zo’n 12 vierkante meter plat dak, wat ruim 25 keer het oppervlak van het Vondelpark is. Daarvan is nog geen 1 procent groen. Hier ligt echt een enorme kans om te vergroenen en te verduurzamen.’

Samenwerkingsafspraken
Volgens D66 kan een groen dak bijvoorbeeld 60 tot 90 procent meer water vasthouden dan een grijs dak. Daarnaast kan 10 procent meer groen in de stad bijdragen aan een temperatuurdaling van meer dan een halve graad.

Met de Amsterdamse woningcorporaties worden er nu afspraken gemaakt dat er geen dak onbenut blijft en er óf groen óf zonnepanelen op komen. De nieuwe ambities zullen in de zogeheten Samenwerkingsafspraken opgenomen worden, die na 2019 in zullen gaan.

Amsterdam spoorde vorig jaar de woningcorporaties ook al aan om te verduurzamen. Wethouder pakte 600.000 euro vastgoedpremie af omdat ze zich te weinig inzetten voor zonnepanelen.