Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 16 februari 2017

Valentijnsactie 2017 Winsum

Vrijwilligers Voedselbank Het Hogeland door D66 verrast met taart

Vrijwilligers Voedselbank Het Hogeland door D66 verrast met taart

De vrijwilligers van de Stichting Voedselbank Het Hogeland werden op woensdag 15 februari verrast met een royale taart door de plaatselijke D66-afdeling. Enkele leden van deze partij bezochten samen met fractieleider Rolf Prummel deze voorziening op Lombok 1. Hier werden ze hartelijk ontvangen door de beide coördinatoren Jan Willemse en Wiert van Net, die tekst en uitleg gaven over het functioneren van deze organisatie, waar alleenstaanden en gezinnen uit de gemeentes Winsum, Bedum, De Marne en Eemsmond terecht kunnen voor een voedselpakket als noodhulp, als ze een indicatie hebben gekregen van een hulpverlenende organisatie.
Na een inleiding in de gezellige kantine, kregen de D66-ers een rondleiding door het grote en strak ingerichte pand. Het werd ze duidelijk dat er heel wat werk is verzet op het moment dat de cliënten met hun pakket het pand kunnen verlaten. Eens in de twee weken kunnen ze er terecht.
De voedselpakketten bevatten niet alleen houdbare artikelen, maar ook verse waren als groentes en fruit. Daarnaast wordt er vanuit vrieskisten vlees, vis, kip en brood meegegeven. Voor Voedselbanken gelden strenge regels op het gebied van de voedselveiligheid.
Willemse vertelde de gasten dat de Voedselbank erg gelukkig is met met het feit dat alle supermarkten binnen het werkgebied leverancier zijn. Hierbij snijdt het mes aan twee kanten. Mensen, die in de problemen zitten, worden geholpen, aan de andere kant wordt voedselverspilling tegengegaan. Daarnaast geven de gemeentes subsidie voor de huur van het pand. Het werd de D66-ers duidelijk dat de Voedselbank niet alleen behoefte heeft aan eetbare waar, maar ook aan geld. Het pand moet verlicht, verwarmd en verzekerd en er moeten twee bestelbusjes in de vaart worden gehouden.
De Voedselbank verstrekt overigens niet alleen voedselpakketten, maar ook, in het kader van de Stichting Jarige Job, feestpakketten aan kinderen van cliënten, die jarig zijn. Ook zij moeten op school kunnen trakteren en ook bij hen moeten er slingers in de kamer hangen en moet er taart worden gegeten. Daarnaast wordt samengewerkt met ‘De Arme Kant van Winsum’.
De D66-ers hoorden dat bij De Voedselbank zo’n 70 vrijwilligers actief zijn en dat er zo’n 200 cliënten zijn.
Jaarlijks trakteert de afdeling Winsum/Bedum/De Marne een organisatie in het werkgebied, die zich zich op onbaatzuchtige wijze inzet voor de samenleving. Voedselbank Het Hogeland is daar een mooi voorbeeld van. Na de overhandiging van de taart,werd deze vakkundig in blokjes gesneden. De vrijwilligers, die woensdag aanwezig waren, lieten zich de taart tijdens het gezamenlijk koffie